Sıkça Sorulan Sorular

Sıkça Sorulan Sorular

1)Gayrimenkul Değerleme Nedir?

Gayrimenkul Değerleme, bir gayrimenkulün, gayrimenkul projesinin veya bir gayrimenkule bağlı hak ve faydaların belli bir tarihteki muhtemel değerinin bağımsız ve tarafsız olarak takdir edilmesini ifade etmekle olup, bu amaçla hazırlanan rapora değerleme raporu denir.

2)Gayrimenkul Değerleme Raporunun Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?

Hazine ve Maliye Bakanlığı düzenlemelerine göre, değerleme raporu 6 ay geçmekle yenilenmesi gerekmektedir.

3)Gayrimenkul Değerleme Kuruluşu?

Sermaye Piyasası Kurulu tarafından gayrimenkul değerleme hizmeti vermek üzere Sermaye Piyasası Kanunu gereğince yetkilendirilen Anonim Şirkettir.

4)Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Kimdir?

Gayrimenkul değerleme kuruluşu bünyesinde kadrolu veya sözleşmeli olarak çalışan, Lisans mezunu, gayrimenkul değerlemesi alanında en az 3 yıllık deneyimi bulunan ve SPK tarafından verilen Gayrimenkul Değerleme Lisansına sahip olan gerçek kişilerdir.

5)Arabuluculuk Sürecinde Değerleme Raporlarına İhtiyaç Var mı?

Kira bedeli tespiti, geçit hakkı bedeli tespiti, ortaklığın giderilmesi, taşınmazların paylaştırılması, konularında alınacak değerleme raporu görüşmelerin anlaşmayla sonuçlanmasına önemli katkı sağlayacaktır.

6)Yerinde Dönüşüm Nedir?

Yerinde dönüşüm, depreme dayanıklı olmayan bir binanın yıkılarak bulunduğu arsanın mevcut imarında değişiklik yapılmadan bunun yerine depreme dayanıklı bir bina inşa edilmesine denir.

7)Yerinde Dönüşüm Projelerinde Değerleme Raporu Gerekli mi?

7452 Sayılı Yasanın Ek-1/4 md. gereğince maliklere ait taşınmazların önceki vasfına göre değeri ile inşa edilecek yeni yapıların değeri, Sermaye Piyasası Kuruluna kayıtlı olarak faaliyet gösteren lisanslı değerleme kuruluşlarına tespit ettirilmesi gerekmektedir.

8)Yerinde Dönüşüm Projesine Kimler Başvurabilir?

06.02.2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler dolayısıyla yapıları orta ve üzeri hasarlı olarak tespit edilen vatandaşlarımız başvurabilirler.

9)Yerinde Dönüşüm Kapsamında Verilen Destekler Nelerdir?

Bir daire için 750.000 TL hibe, 750.000 TL. kredi ve bir işyeri için 400.000 TL hibe ve 400.000 TL. kredi desteği verilmektedir.

10)AFAD Hak Sahipliği ile birlikte aynı zamanda Yerinde Dönüşüm Projesine Başvurmak Mümkün mü?

Yerinde Dönüşüm Projesi kapsamında hibe ve kredi desteklerinden faydalanmak isteyen maliklerin AFAD hak sahipliğinden feragat etmesi gerekmektedir.

11)Kamulaştırma Nedir?

İdarenin kanunlarla yapmak yükümlülüğünde bulundukları kamu hizmetlerinin yapılması ve yürütülmesi için gerekli taşınmaz malları, kaynakları ve irtifak haklarını bedellerini ödemek suretiyle mülkiyetine geçirmesidir.

12)Kısmen Kamulaştırma Nedir?

Bir kısmı kamulaştırılan taşınmaz maldan artan kısmı yararlanmaya elverişli bir durumda değil ise, kamulaştırma işlemine karşı idari yargıda dava açılmayan hallerde mal sahibinin en geç kamulaştırma kararının tebliğinden itibaren otuz gün içinde yazılı başvurusu üzerine, bu kısmın da kamulaştırılması zorunludur.

13)Kamulaştırmada Taşınmaz Değer Tespiti Nasıl Yapılır?

Kamulaştırma Yasasının 11.maddesinde belirtilen esaslara uyularak arsaların değeri emsal karşılaştırma, arazilerin değeri net gelir yöntemi uygulanarak güncel piyasa Pazar değeri tespit edilir.

14)Kira Değerlemesi Nedir?

Kira değerlemesi bir mülkün bir kullanım hakkının geçici olarak başka bir kullanıcıya devredilmesine ilişkin bedelin tespitidir. Daha genel olarak, kiraya verenin kiracının kullanım hakkı için kira sözleşmesi kapsamında elde ettiği maddi hak veya getiri tutarı olarak ifade edilebilir.

15)Kentsel Dönüşüm Nedir?

Afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde, fen ve sanat norm ve standartlarına uygun, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini teşkil etmek üzere iyileştirme, tasfiye ve yenileme çalışmalarıdır.

16)Riskli Alan Nedir?

Zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıyan, Cumhurbaşkanınca kararlaştırılan alanlardır.

17)Rezerv Yapı Alanı Nedir?

6303 Sayılı Kanun uyarınca gerçekleştirilecek uygulamalarda kullanılmak üzere, TOKİ’nin veya İdarenin talebine bağlı olarak veya resen Bakanlıkça belirlenen alanlardır.

18)Riskli Yapı Nedir?

Riskli alan içinde veya dışında olup ekonomik ömrünü tamamlamış olan ya da yıkılma veya ağır hasar görme riski taşıdığı ilmî ve teknik verilere dayanılarak tespit edilen yapıdır.

19)Kadastro Nedir?

Taşınmaz malların sınırlarını arazi ve harita üzerinde belirterek hukukî durumlarını tespit etmek suretiyle Türk Medeni Kanununun öngördüğü tapu sicilini kurmak, mekânsal bilgi sisteminin alt yapısını oluşturma çalışmalarıdır.

20)Yabancılar Türkiye’de Ne Kadar Taşınmaz Satın Alabilir?

Ülke genelinde, yabancı uyruklu bir gerçek kişi, en fazla 30 hektar taşınmaz satın alabilir ve sınırlı ayni hak edinebilir.

21)Yabancı Kişilerin Taşınmaz Edinimi ile Türk Vatandaşlığı Kazanımı Nasıl Olur?

En az 400.000 ABD doları veya karşılığı döviz tutarında gayrimenkulü tapu kayıtlarına en az üç yıl satılmaması şerhi düşülmek kaydıyla edinmiş olduğu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca tespit edilmiş olunması halinde mümkündür.

22)Hatalı Bağımsız Bölüm Numarası Düzeltme İşlemleri Nasıl Yapılır?

Bu hataların düzeltilmesi; bağımsız bölümlerin satış/trampasına gerek kalmaksızın TKGM 2019/14 sayılı genelgesi kapsamında idari yoldan yapılması mümkündür.

23)Tapu Sicilindeki İsim yanlışlıkları İdari olarak düzeltile bilir mi?

Koşulların varlığı halinde Mahkemeye gitmeden tapudaki isim, soy isim ve baba adı yazım hataları idari yoldan düzletilebilir.

24)Mahkemedeki Taşınmaz Değerine İlişkin Hukuki Bir Uyuşmazlığa İlişkin Değerleme Raporu Düzenlene bilir mi?

Hakkın ispatı açısından HMK 293.madde kapsamında SPK Lisanslı Değerleme Kuruluşundan Uzman Görüşü Raporu alınarak Mahkemeye sunulabilir.